Kimaforhandlinger i Bangkok II

5. april 2008

En uges klimaforhandlinger i Bangkok er ovre. Ikke meget er definitivt besluttet – det var heller ikke meningen, men som lederen af UNFCCC, United Nations Framework Convention on Climate Change, Yvo de Boer udtrykker det, er toget frem mod underskrivelsen af en ny klimaaftale i København i 2009 nu sat i gang. Noget af det, man rent faktisk har fået besluttet i denne uge i Bangkok, er at fortsætte brugen af kvotesystemet som det primæres styringsinstrument ud over den nuværende Kyoto-aftale, som løber frem to 2012.

Den nuværende Kyoto-aftale omfatter blot 37 lande, og den store opgave i det kommende års tid bliver at få alle med. I Bangkok har der således deltaget delegationer fra 162 lande, hvor der på Bali var repræsentatner fra omkring 180 lande. USA, som brød med forhandlingerne om den første Kyoto-aftale med krav om at alle lande skulle binde sig til reduktioner, har senere opblødt standpunktet dertil, at reduktionsmål skal fastsættes efter evne.

En af forhindringerne i Bangkok har været et japansk forslag om at arbejde med sektor-kvoter frem for som nu først og fremmest nationale kvoter. Dette er ikke helt uintelligent. Men følgerne er uoverskuelige, og det er vanskeligt i en proces med så mange parter at ændre i det fundamentale, så uden at forslaget er taget af bordet tyder alt på, at det også i Kyoto-aftalens afløser primært vil være de nationale kvoter, som skal styre reduktionerne i udledningen af drivhusgasser.

De nuværende underskrivere af Kyoto-aftalen enedes i Bangkok om inden aftalens fornyelse at finde en måde at regulere drivhusgasudledningerne fra luftfart og søfart, to sektorer som på trods af hver især meget store CO2-emissioner begge har været holdt udenfor den hidtidige Kyoto-aftale.

Under vejs i Bangkok har der også været stor opstandelse omkring Verdensbanken, som var ved at kapre kontrollen med de store kapitalfonde, som i de kommende årtier vil blive bevilliget til at håndtere klimaindsatsen i udviklingslandene. Udviklingslandene så langt hellere, at disse midler som hidtil bliver administreret af UNFCCC, som er langt mindre styret af G8 (og de rige landes økonomiske interesser) end Verdensbanken.

Klimakaravanen mødes næste gang i juni i Bonn – der er stadig mange ting, der skal falde på plads, for at der kan ligge en aftale klar til underskrivelse i København 2009.

Se også blog-indlæg fra 28.03: Klimaforhandlinger i Bangkok.

indlæg oprettet af Jens Hvass

UN Bangkok Climate Change Talks Reach Agreement on Work Programme for 2008 + Send Important Signal to International Carbon Markets, UNCCC pressemeddelelse 04.04.2008 (pdf).

Bangkok climate talks set programme for Bali Action plan – Summary, TheEarthTimes 04.04.2008.

Ed Cropley: Bangkok climate change talks close, Reuters 04.04.2008.

Michael Casey: UN Climate Talks Agree on Agenda, AP 04.04.2008.

Ed Cropley: Climate funds “hijacked”, MaconDaily.com 05.04.2008.

Nations take first step to climate deal, AFP 04.04.2008.

Bangkok climate change talks in stuck due to Japan’s “sectoral approach”, People’s Daily Online 05.04.2008.

UNFCCC-kalender for 2008 / 2009.

Share