26. november 2012 arkiv

COP18 Side Event: Drivers of Deforestation

26. november 2012


.
Ud over hovedforhandlingerne, som kører i tre forskellige spor, er der ved COP18 en vrimmel af sideløbende aktiviteter, pressekonferencer, udstillinger, debatter, præsentationer og happenings, som tilsammen gør klimaforhandlingerne til en kolossal ideudvekslingsbank.

Videoen herover er fra en præsentation i Doha 26. november, hvor Gabrielle Kissinger og Martin Herold fra CIFOR, Center for International Forestry Research, fortæller om en nyligt publiceret rapport om hvilke kræfter, som fører til skovrydning og skov’ødelæggelse’ (forest degradation) rundt omkring i verden, samt eksempler på, hvordan man kan håndtere disse udfordringer set i forhold til de REDD+ mekanismer, som FN har sat for atbevare verdens skove.

Præsentationens slides kan ses i bedre kvalitet på Slideshare.

CIFOR  “conducts global research on climate change, adaptation, production forests, indigenous groups, REDD, dry forests,food security, illegal logging, deforestation, small holder and community groups, forest governance, trade and conservation, gender, and biodiversity.”

CIFOR driver en blog, Forests News.

Den fulde rapport, som udkom i august, han downloades nedenfor. Har ligeledes for overblikkets skyld kopieret rapportens 7 ‘key messages’ ind nedenfor.

Se indlæg tagged COP18 video, COP18 noter, COP18 linksCOP18COP17COP16, COP15.

Gabrielle Kissinger, Martin Herold & Veronique de Sy: Drivers of Deforestation and Forest Degradation: A Synthesis Report for REDD+ Policymakers, Lexeme Consulting, Vancouver Canada, August 2012 (pdf).

Peter Holmgren: Landscapes for sustainable development, Forests News 28.11.2012.

Yogita Tahilramani: Indonesia and REDD+ at Doha: Moving beyond carbon to sustainable development, Forests News 27.11.2012.

Michelle Kovaceviv: Scientists pinpoint activities driving deforestation and urge countries to take action at Doha, Forests News 27.11.2012.

Catriana Moss: A delay in key decisions at Doha could see REDD+ lose its climate change focus, Forests News 26.11.2012.

Sven Wunder & Louis Verchot: Will uncertainty over new climate agreement prolong the REDD+ stalemate? Forests News 23.11.2012.

 

Share

Australien melder klar til Kyoto-aftalens anden runde

26. november 2012


.
Ved åbningen af COP18 har Australien annonceret sin intention om at medvirke i en anden runde af Kyoto-aftalen. Som man kan høre Will McGoldrick fra WWF Australien fortælle i den knapt 4 min. videosekvens herover, har det på ingen måde været givet, og beslutningen er først truffet få uger inden COP18. Men Australien synes endelig at have fået gang i sin klimaindsats. I juli i år kunne igangsætte et kvotemarked efter en lang og drabelig proces, og nu arbejder man på at få det integreret med det europæiske kvotemarked.

Den australske målsætning for anden runde af Kyoto-aftalen om at nå 5% under 2010-niveauet inden 2020 lyder ikke umiddelbart af meget – og set i forhold til 1990 er der blot tale om en halv procent. Men udledningerne i Australien har været stigende indtil nu, så 5%-målet skulle svare til 22% over business as usual.

Australien har samtidig meddelt, at man er indstillet på at hæve målsætningen til 10% eller 15%, hvis andre lande stiller sig tilsvarende ambitiøse reduktionsmål. Og så begynder det så småt at nærme sig den nødvendige klimaindsats.

Hvis det kunne får EU til at hæve sin forkølede udmelding på 20% (hvoraf man allerede har nået de 18%) til 30% eller 40%, begynder det at ligne noget. I de seneste år er EUs udledninger faldet med omkring 2½% om året. Det svarer på 8 år til 20%

Australien havde i 2011 CO2-udledninger på 17,3 ton pr. person pr. år, eller rundt regnet det dobbelte af EU. Australien står for 1,2% afverdens samlede udledninger, hvor EUs 27 lande tilsammen tegner sig for 11%.

Se indlæg tagged COP18 video, COP18 noter, COP18 linksCOP18COP17COP16, COP15.

Australia puts Kyoto Protocol II target on the table, RTCC 26.12.2012.

Ed King: Australia opens door to future Kyoto ambition, RTCC 04.12.2012.

Nation in top three for carbon emissions, (AAP) The Australian 03.12.2012.

Will McGoldrick: Doha: How does Australia’s Kyoto 2 target measure up? REnew economy 27.11.2012.

Chris Wright: Australia pledges 0.5% reduction, Adopt a Negotiator 26.11.2012.

Clancy Moore: Australia outshines New Zealand on Kyoto, Adopt a Negotiator Project 16.11.2012.

Tierney Smith: Australia announces Kyoto II commitment, New Zealand opts out of second phase, RTCC 12.11.2012.

Mike Anderson & James Paton: Australia Joins Europe in Kyoto Extension; New Zealand Opts Out, Bloomberg 09.11.2012.

Tierney Smith: Pressure grows on Australia to sign Kyoto Protocol II, RTCC 29.10.2012.

Chris Wright: Australia’s needs to commit to KP2, The Adopt a Negotiator Project 08.09.2012.

Ed King: LDC chief confident Australia will sign up to Kyoto Protocol extension, RTCC 04.09.2012.

 

Share

IUCN: Oprindelige folkeslag kan lære os om klimatilpasning

26. november 2012


.
I denne 11:37 min. video fortæller Gonzalo Oviedo fra IUCN, International Union for Conservation of Nature, om hvorfor det er vigtigt at tage ved lære fra de oprindelige folkeslag. De har opbygget erfaringer med at leve i de forskelligste situationer gennem årtusinder, og det på en måde, som lader naturen regenerere og biodiversiteten intakt. Og i tørre egne, hvor intet sted muliggør permanent ophold eller dyrehold, har man udviklet en nomadisk livsform, hvor man cirkulerer med årstidernes skiftende vilkår.

Når det gælder oprindelige folkeslag, taler man ofte om tacid knowledge, det at man som stamme eller folk har en tavs viden om, hvordan man navigerer og agerer i sit naturgrundlag, uden at det nødvendigvis er konceptualiseret som en moderne vestlig bevidsthed ville gøre det. Men selv når oprindelige folkeslag – ofte stimuleret af etnologer og etnobotanikere og af mødet med moderne civilisation i det hele taget – bevidstgør sig i moderne termer, bliver deres indsigt ofte negligeret.

Hvad nytter det, at folkene langs Xingu-floden har en dyb forståelse af det absurde i at bygge vandkraftværker, som ødelægger floden frie strømning og vender op og ned på levevilkårene og biodiversiteten, når den moderne civilisation vejrer kilowatttimer. Og når verdens klimadelegationer taler løsninger, er det underforstået tekniske løsninger, som set i et andet perspektiv er en meget væsentlig del af problemet.

I mødet med de oprindelige folkeslag og deres måde at være til stede på i deres naturgivne vilkår ligger der en kolossal inspirationskilde. Og – hvad Oveido er mindre eksplicit om i denne video – der ligger et stort potentiale i at opretholde klodens regnskove som klimaregulatorer og CO2-lagre, og samtidig bevare levevilkårene for biodiversiteten og de oprindelige folkeslag.

Her på bloggen ligger der en del indlæg fra den seneste IUCN-konference i Jeju, Sydkorea september i år – se blog-indlæg tagged IUCN 2012. Deriblandt er der en række ganske spændende World Leaders Dialogues.

Se tidligere blogindlæg: Brasilianske vandlegeSeacology og CO2-kompensationNaturens Pris, Biodiversitet IV – Yasuní: Olieudvinding eller Naturparadis? og To the Last Drop – Canada’s Dirty Oil Sands.

Se indlæg tagged COP18 video, COP18 noter, COP18 linksCOP18COP17COP16, COP15.

indlæg oprettet af Jens Hvass

COP18: Traditional communities can teach us about climate adaptation, RTCC 26.11.2012.

Local ‘wisdom’ offers global solutions on climate change, cop18.qa 27.11.2012.

Arab world to share unique perspective on climate change, cop18.qa 26.11.2012.

 

Share

Kitty Ehn: Sweden must live up to its climate reputation

26. november 2012


.
I denne 3:39 min. video fortæller Kitty Ehn fra Nature Youth Sweden om, hvordan det borgerligt regerede Sverige hastigt er ved at løbe fra landets klima- og bæredygtighedsforpligtigelser. På få år er landets klima- og miljøindsats faldet fra en 10.-plads til en 24.-plads i EU og til en 45.-plads internationalt. Ifølge Ehn er det her ungdommens og NGO-organisationernes opgave at søge at holde landet på sporet og løfte sin del af den globale klima- og bæredygtighedsudfordring.

Det kan synes nyttelyst som ung aktivist at være så tæt på i Doha og så alligevel ikke få lov at sidde med, hvor beslutningerne tages. Men omvendt er det klart for enhver, at NGOerne er med til at lægge en stemning – den nødvendige stemning af urgency – og at denne stemning rent faktisk påvirker forhandlingerne. Ellers er det alt for let i forhandlingerne blot at blive enige om etellerandet – vores politiske forhandlingskultur har det med at lave kompromisser.

Men klimaet – og hele den klimaudvikling, vi har igangsat med industrialiseringen – står ikke til forhandling. Det er ikke nok at blive enige om noget – eller som USA prale med at man endelig er kommet i gang med at lave biler, som er mere brændstof-effektive, når der er brug for en omfattende, hurtig og velintegreret indsats på alle områder.

Det er klart for alle, at regningen bliver jo dyrere, jo længere vi nøler, og at hvis vi gør det ret meget længere, bliver regningen ubetalelig – på den kedelige måde, at penge ikke mere kan standse udviklingen. Og det er de kommende generationer, som kommer til at betale prisen for den nuværende smølen. Så ungdomsrepræsentanterne skulle have en meget større stemme direkte ved forhandlingerne – ikke bare fordi unge udgør en meget stor del af verdens befolkning, men fordi det er dem, som kommer til at stå med resultatet – om så vi lykkedes med at finde en 2ºC-løsning, eller vi endte med at brænde vores livsgrundlag af.

Se også blog-indlægget Youth Profiles: Verden rundt blandt klimaaktivister.

Se indlæg tagged COP18 video, COP18 noter, COP18 linksCOP18COP17COP16, COP15.

indlæg oprettet af Jens Hvass

COP18: Sweden must live up to its climate reputation, RTCC 26.11.2012.

 

Share

COP18 noter I – Klimastatus, 2ºC og USA

26. november 2012

Ma. 26.11. – Så er COP18 skudt i gang – og umiddelbart er ikke meget ændret siden klimaforhandlerne sidst mødtes til COP17 i Durban for snart et år siden. Klimaudfordringen er om noget blevet større siden sidst, som understreget af en række forskningsresultater, som er fremlagt i de seneste måneder:

1) En undersøgelse fra NASA viser, at den øgede forekomst af ekstremvejr i de seneste årtier direkte kan tilskrives klimaforandringer, og at det som for blot får årtier siden måtte betragtes som usædvanligt, er blevet det nye normalvejr (se blog-indlægget Terningerne er kastet).

2) Det internationale Energiagentur IEA kunne for nylig konstatere, at verdens udledninger igen var markant stigende efter at have været lidt vigende omkring den økonomiske krise i 2008-09 – og det i en situation, hvor det står klart, at verdens samlede udledninger skal kulminere inden for 2-3 år og herefter falde hurtigt, hvis vi skal have en chance for at holde de samlede globale temperaturstigning under 2ºC, som verdenssamfundet vedtog ved COP15 i København for tre år siden (se blog-indlægget IEA: Verdens CO2-udledninger steg 2,5% i 2011).

3) Men en undersøgelse fra Verdensbanken påpeger, at vi med den nuværende indsats er hastigt på vej til globale temperaturstigninger på 4ºC eller mere – og karakteriserer 4ºC som den ultimative katastrofegrænse, hvor verdens kystbyer oversvømmes, fødevareproduktionen er truet, verdenshavenes forsuring når et punkt, hvor de nuværende fødekæder kollapser, mens vejrfænomener som tørke, varme og storme vil blive endnu mere ekstreme (se blog-indlægget Verdensbanken: “Skru ned for varmen”).

4) PricewaterhouseCoopers laver årligt en ganske tankevækkende beregning af, hvor meget, vi må sænke vores carbon intensity, for at holde so under 2ºC – her er vi alvorligt bagefter (se blog-indlægget ‘Carbon Intensity’ skal reduceres 6 gange hurtigere end i dag).

Læs mere »

Share

COP18 positioner og forviklinger

26. november 2012

Så er COP18 skudt i gang. I de næste 2 uger vil verdens lande dels forsøge at komme nærmere en global klimaaftale, dels prøve at få Kyoto-aftalen fortsat for den lille gruppe lande, som er til sinds at binde sig i årene frem mod 2020.

Herunder vil jeg løbende opdatere med links til artiker mv. om udviklingen i Doha. Tilsvarende er der links til artikler forud for COP18 samlet i blog-indlægget Optakt til COP18.

Se COP18 på Strøtanker for en oversigt over indlæg forbundet med COP18 og links til løbende information om COP18.

Se indlæg tagged COP18 video, COP18 noter, COP18 linksCOP18COP17COP16, COP15.

08.12.

Roger Harrabin: Doha climate talks: US faces dilemma over final text, BBC News 08.12.2012.

Alister Doyle & Barbara Lewis: Weak plan to save Kyoto pushes climate talks to brink, Reuters 08.12.2012.

Qatar seeks to extend Kyoto to break climate change deadlock, (Reuters) Asahi Shimbun 08.12.2012.

James Murray: Doha deal in balance as “Loss and Damage” text tabled, Businesss Green 08.12.2012.

Ed King: UN climate talks: Why is loss and damage so controversial? RTCC 08.12.2012.

Bangladesh, Maldives front runners in adapting to climate change impacts: WB, The Daily Star 08.12.2012.

John Parnell: ‘Loss and damage’ to make or break Doha climate talks, RTCC 08.12.2012.

Steps taken to save Amazon forests, cop18.qa 08.12.2012.

Karl Ritter: UN Climate Talks: Aid To Developing Countries Disputed On Final Day, (AP) Huffington Post 08.12.2012.

Bikash Singh: Several areas in Assam witnessing change in rainfall pattern: Study on climate change, The Times of India 08.12.2012.

Zack Beauchamp: U.S. Senator Protests Climate Talks With Activist Who Believes The UN Is The Anti-Christ, Climate Progress 08.12.2012.

Sophie Trevitt: The Morning After Stock-Take, International Political Forum 08.12.2012.

Countries have to close ranks to cut greenhouse gas emission: Al-Naimi, Saudi Gazette 08.12.2012.

07.12.

Selina Juul: Kom ud af hamsterhjulet. COP18: Nekrolog for klimabølgen, Jyllandsposten 07.12.2012.

Fiona Harvey: Doha climate talks stall over draft text wording, The Guardian 07.12.2012.

Submission from Bahrain, Saudi Arabia, Qatar and United Arab Emirates, UNFCCC 07.12.2012 (pdf).

Ed King: Qatar, Saudi Arabia, Bahrain & UAE make mysterious climate pledge, RTCC 07.12.2012.

Fiona Harvey: UN climate summit’s Qatari hosts under fire as talks drag on, The Guardian 07.12.2012.

Roger Harrabin: ‘Hot-air’ release at Doha climate talks dispels tension, BBC News 07.12.2012.

Karl Ritter: Money in focus as UN climate talks enter last day, AP 07.12.2012.

Michael Casey: UN climate talks go into overtime in Qatar, (AP) Contra Costa Times 07.12.2012.

Jesper Løbenbalk Hansen: Klimakampens uovervindelige ildsjæle, Information 07.12.2012.

Jesper Løbenbalk Hansen: Dagbog fra Doha: Håbløshedens logik, Information 07.12.2012.

Jørgen Steen Nielsen: Permafrosten tør, og FN’s klimapanel tier, Information 07.12.2012.

Rebecca Lefton & Andrew Light: Deadlock In Doha: Is Qatar Going To Be The Place Where International Agreements Go To Die? Climate Progress 07.12.2012.

Jessica Shankleman: But COP18 talks likely to continue into tomorrow as negotiators attempt to tie together key strands, Business Green 07.12.2012.

Richard Harris: At Doha Climate Talks, Modest Results At Best, NPR 07.12.2012.

John Parnell: Most vulnerable nations urged not to sign weak climate deal, RTCC 07.12.2012.

UN Climate Talks in Doha, (audio m. transscript, interview med Alden Meyer) Living on Earth 07.12.2012.

Ed King: Clock ticking for UN climate talks as tempers fray in Doha, RTCC 07.12.2012.

Stephen Leahy: A Hotter World Is a Hungry World, IPS 07.12.2012.

Michael Marshall: Doha climate talks stumbling towards a deal, New Scientist 07.12.2012.

John Parnell: Tension mounts as UN climate talks enter final day in Doha, RTCC 07.12.2012.

Louise Gray: Climate change deal limping towards ‘disappointing’ conclusion, 07.12.2012.

Nicole Ghio: World Bank’s New Climate Strategy: Keep Financing Coal, Just Don’t Call It A Coal Plant, Climate Progress 07.12.2012.

Julia Whitty: Yikes! Government Details 6 Most Terrifying Arctic Trends, Mother Jones 07.12.2012.

Invention demonstrates how humidity can be turned into water, cop18.qa 07.12.2012.

Regan Doherty: Qatar deports activists after climate talks protest: group, Reuters 07.12.2012.

Religions agree prayer has a role in war on climate change, cop18.qa 07.12.2012.

Avaaz launch drive to boost US climate finance contributions, RTCC 07.12.2012.

Sophie Trevitt: Stop Blaming Civil Society, International Political Forum 07.12.2012.

Ed King: Doha protests as doubts grow over Qatari leadership at UN climate talks, RTCC 07.12.2012.

06.12.

The Doha Climate Change Conference: Getting to ‘Yes’ – 194 Times, Zahwya 06.12.2012.

Vesela Todorova: Middle East faces extreme climate change, The National 06.12.2012.

John Vidal: Will Philippines negotiator’s tears change our course on climate change? The Guardian 06.12.2012.

Philippines negotiator makes emotional plea at Doha climate talks – video, The Guradian 06.12.2012.

Ministers from 25 Nations Commit to Scaling Up Voluntary Action to Reduce Short-Lived Climate Pollutants, UNEP 06.12.2012.

Fiona Harvey: Rare note of harmony at Doha as action agreed on black carbon, The Guardian 06.12.2012.

Jörg Schindler: US Disappoints at Doha Climate Talks, Der Spiegel 06.12.2012.

Suzanne Goldenberg: US envoy’s cutting remark on C02 emissions fails to add up, The Guardian 06.12.2012.

Læs mere »

Share