København kåret som “Most Liveable City”

30. juni 2008

Det trendsættende engelsk magasin Monocle udpegede tidligere på måneden København som Most Liveable City, og det er allerede blevet behørigt fejret på rådhuset, at København er verdnes bedste by at bo i. Det kan man så lægge i, hvad man vil.

Og jeg forstår alt andet lige godt, at man kan forelske sig i København, når man som tilrejsende svæver rundt i det historiske centrum med kreditkortet i orden. København forbinder på mange måder det bedste ved at være stor og være lille. Her er udbud og muligheder, man kun finder i metropoler, og så er der endda en intimitet bevaret, som de fleste storbyer har fået punkteret af frenetiske gennemfartsveje, himmelstræbende finanshovedsæder og mangel på respekt for de kvaliteter, som allerede var.

Udpegelsen er sket på baggrund af en lang række parametre, hvoraf nogle er mere videnskabelige end subjektive – og omvendt. Selvom kriterierne stadig nok siger mere om København som rejsemål end som levested, kan det være værd at dvæle et øjeblik ved Monocles begrundelser, når vi taler om Københavns fremtid, hvad der er værd at bevare, og hvad der er værd at efterstræbe. For det, som København når til tops på, er i høj grad nærheden, tætheden, intimiteten, blandingen af gammelt og nyt – eller de bykvaliteter, som man meget let mister, når moderne bydannelse med dens skarptskårne funktionalitetslogik får frit spil.

Nedenstående liste findes i Politiken i forbindelse med et interview med Monocles chefredaktør Tyler Brûlé.¹

Mange cyklister
Effektiv kollektiv transport
Tolerance, blandt andet over for homoseksuelle
Godt uddannelsessystem
Offentlige sygehuse
Gode muligheder for at starte en virksomhed
Lav kriminalitet
Trygt at efterlade barnevognen på gaden
God madkultur og mange fine restauranter
Design og arkitektur af høj klasse
En smuk lufthavn
Mange grønne områder og ren havn
Smukke mennesker

Brûlé fremhæver vores designtradition og det, at design systematisk bliver brugt til at fremme livskvaliteten. Man mærker det straks, man ankommer i den topmoderne lufthavn: Med metroen er man lynhurtigt inde i byen – for Brûlé er det besvær, det er at komme fra en lufthavn til sit hotel en vigtig første indikator.

Vi har spændende ny arkitektur i København, siger Brûlé, og han betragter det som et stort plus for byen, at vi indtil nu har undladt at bygge i højden. Han påpeger til gengæld, at der de seneste år er bygget en del ‘ukøbenhavnsk’ arkitektur med store nøgne glasfacader.

Ifølge Brûlé har vi en fornem madkultur og et enestående café-miljø. Vi har mange smukke grønne områder, selv københavnerne er smukke mennesker, og han oplever, at Københavns kulturliv bliver ved med at blive bedre. Så der er mange roser til byen.

Det er vigtigt at vi bevarer København som cykelby, siger Brûlé. Som det allervigtigste peger han på byens intimitet, det at der er gåafstand til alting. Han slutter Monocle-anmeldelsen af København med disse ord: “Danskerne bliver vurderet til at være de lykkeligste mennesker i verden, og er der nogen grund til, at de ikke skulle være det?”

indlæg oprettet af Jens Hvass

Morten Skjoldager: Intimiteten er meget unik (inteview med Monocles chefredaktør Tyler Brûlé), Politiken 08.06.2008 (ikke tilgængelig online).¹

Morten Skjoldager: København kåret til verdens bedste by, Politiken 08.06.2008.

Martin Finnedal: Københavnere uimponerede af trendsætter, Politiken 12.06.2008.

Birgitte Kjær: “Læserne: “København er ikke verdens bedste by”, Politiken 12.06.2008.

Joakim Grundahl: Wonderful Copenhagen: “Selv grimme københavnere er smukke”, Politiken 12.06.2008.

René Løkkegaard Jepsen: Derfor er København verdens lækreste by, Berlingske 13.06.2008.

 

Share