København som verdens miljømetropol i 2015
6. marts 2008“I 2015 er København med rette kendt som den af verdens hovedstæder, der har det bedste storbymiljø. København er blevet verdens Miljømetropol og har dermed bevist, at miljøhensyn giver ekstra dynamik i byudviklingen. Københavnerne og deres gæster kan mærke og se forbedringerne, samtidig med at byen tager aktivt medansvar for den globale miljøudvikling.”
Sådan hedder det i Miljømetropolen – Vores vision CPH 2015, et oplæg til Københavns Kommunes miljøplan for 2015, som er blevet lagt frem her ved årets begyndelse.
Det er store ord, ikke mindst når man ser, hvor konsekvent man går til bæredygtig byudvikling mange andre steder i verden. Der skal mere end ambitioner til at blive verdens Miljømetropol. Men det er ambitioner i den retning, der skal til for at vise verden, at der findes konstruktive træk mod den globale opvarmning, og at der findes en vej frem mod mindre ubæredygtige tilstande med mere livskvalitet end i dag.
Miljøplanen, som kan downloades i pdf-format, rummer en bred vifte af målsætninger: I 2015 cykler 50% af alle københavnere på arbejde mod 36% i dag. Antallet af alvorlige ulykker ved cykling skal være halveret, og 80% skal føle sig trygge ved at cykle i København, mod 58% i dag. Dette vil endnu stærkere end i dag profilere København som cykelby.
I 2015 skal København være Europas reneste hovedstad, og luftforureningen skal ned på et niveau, hvor den ikke er sundhedsskadelig. Der er tilsvarende mål for brug af parker, nattestøjniveau, brug af økologiske fødevarer for byen (+20%) og for kommunens institutioner (+90%).
Samtidig indebærer miljøplanen med en reduktion af Københavns CO2-udledning på 25% i forhold til i dag en markant klimamålsætning:
“København er nået langt i indsatsen for at nedbringe CO2-udledningen,” hedder det i miljøplanen: “Hver københavner har allerede reduceret sit bidrag til den globale opvarmning fra 7 tons til 4,9 tons, altså med ca. 2,1 tons CO2 i forhold til 1990 trods en forrygende udvikling i byen. Det svarer til en samlet CO2-reduktion på ca. 25% for hele København over 15 år. Faldet skyldes primært tilslutningen til fjernvarme og kraftværkernes overgang til renere brændsler, især overgangen fra kul og olie til naturgas.”
“Men vi kan og skal blive endnu bedre. CO2-udledningen fra trafikken stiger, og der anvendes for eksempel stadig for meget kul i energiforsyningen i Danmark. Men en klog klimapolitik sætter ikke hjulene i stå, tværtimod. Samfundet og borgerne har mange penge og ressourcer at spare ved at handle klimavenligt. Derfor tør vi godt sætte et nyt ambitiøst mål om at reducere CO2-udledningerne med yderligere 20% i 2015 i forhold til i dag (2005-tal). Det svarer til, at vi i 2015 vil have reduceret udledningen med 40% i forhold til 1990. Eller at hver københavner i 2015 ikke udleder mere end 3,7 tons CO2 i gennemsnit.”
“Klima skal være en folkesag, fordi det giver langt bedre resultater end løftede pegefingre. Derfor skal der i perioden op til klimatopmødet i København i december 2009 gøres en ekstra indsats for at synliggøre, hvad den enkelte borger og virksomhed i København kan gøre for at medvirke til at nedbringe CO2-udslippet.”
En CO2-reduktion på 25% på 10 år er ganske ambitiøst, i hvert fald hvis det skal komme fra ændringer i Københavns Kommune og ikke blot som i regeringens nationale klimaplan gennem udstrakt brug af CO2-kvoter.
Den nu foreliggende miljøplan giver ingen detaljer om, hvordan man regner med at det kan nås. Men den samlede klimastrategi vil foreligge i god tid inden klimatopmødet i 2009.
Miljømetropolen – Vores vision CPH 2015, Københavns Kommune 2007 (pdf).
FAKTA: planen for verdens grønneste storby i 2015, Politiken 29.11.2007.
Michael Rothenborg: København vil være verdens grønneste storby, Politiken 29.11.2007.
Pauli Andersen: Etikere udpeger København som bæredygtig rollemodel, Berlingske 08.09.2008.